IKC Dorpsschool Rozendaal

integraal kindcentrum
2016-2018IKC Dorpsschool Rozendaal


Een trots gebouw dat zich bescheiden nestelt in het groen

De dorpsschool is ontworpen volgens de zogenaamde ‘Biophilic’ principes, waarbij het welzijn van de mens centraal staat. Aangezien de mens deel uitmaakt van de natuur, is het vanzelfsprekend dat zij zichzelf daarin prettig voelt en beter functioneert dan in een kunstmatige omgeving. Om die reden is het gebouw als verlengstuk van de plek en de natuur ontworpen. Het is een trots gebouw dat zich op bescheiden wijze heeft genesteld in het groene Rozendaal. Het ontwerp is afgestemd op de kenmerken van de locatie, waarbij een minimale zichtbare massa en een maximale hoeveelheid groen is bereikt.


Karakteristieke kaders rondom de transparante puien van de leslokalen omlijsten het weidse uitzicht vanaf de Bremheuvel.Samenkomst van Leren en Spelen

Het gebouw heeft drie hoofdfuncties: een school, een kindercentrum en een gymzaal. Een centraal ontmoetingsgebied zorgt voor verbinding tussen deze afzonderlijke gebieden. De hoofdmassa bestaat uit een kwart cirkel verdeeld over twee lagen die de hoogtecontour van de Bremheuvel volgt. Karakteristieke kaders rondom de transparante gevels van de leslokalen omlijsten het weidse uitzicht. Op deze manier wordt het karakteristieke landschap niet aangetast, maar juist benadrukt.

Project naam IKC Dorpsschool Rozendaal
Typologie integraal kindcentrum
Locatie Rozendaal, Gelderland
Periode 2016-2018
Status gerealiseerd
Formaat 2.030 M2
Samenwerking GAJ-VBW Architecten
Opdrachtgever Gemeente Rozendaal