IKC Groenhouten

integraal kindcentrum
2019-2022IKC Groenhouten


Ontmoeting centraal

Het IKC Groenhouten in Leusden biedt ruimte voor basisscholen De Hobbit en Het Kompas, een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang. Door het gebouw loopt een ‘kunstroute’ die vanaf de hoofdentree naar de centrale ruimte leidt. Hier ontmoeten de verschillende gebruikers elkaar rondom een ruime houten tribunetrap als verbindend element.


Met een schuine gevellijn en afgeronde hoeken voegt het gebouw zich naar de omgeving en ontstaat een herkenbaar alzijdig IKC gebouw als middelpunt van de buurt.Het middelpunt van de buurt

De basisscholen zijn open van opzet en kennen geen klaslokalen. De ruimte is flexibel indeelbaar door schuifwanden die aansluiten op vrijstaande functionele kernen en stilteruimtes. Boven de overhoekse entree bevind zich de lerarenkamer die hier goed zicht heeft het schoolplein. De kenmerkende gebouwvorm komt voort uit de context. Met een schuine gevellijn en afgeronde hoeken voegt het gebouw zich naar de omgeving en ontstaat een herkenbaar alzijdig IKC gebouw als middelpunt van de buurt.

Project naam IKC Groenhouten
Typologie integraal kindcentrum
Locatie Leusden
Periode 2019-2022
Status gerealiseerd
Formaat 2.225 M2
Opdrachtgever IKC Groenhouten
Fotografie ARX, Alfonso Wolbert