IKC Groenhouten

integraal kindcentrum
2019-2022IKC Groenhouten


Ontmoeting centraal

IKC Groenhouten biedt ruimte twee basisscholen, een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang. Door het gebouw loopt een openbare route die vanaf de hoofdentree naar de centrale ruimte leidt. Hier ontmoeten de verschillende gebruikers elkaar rondom een ruime houten tribunetrap als verbindend element. Verder biedt de nieuwbouw op de begane grond ruimte voor de onderbouw van beide scholen, een speellokaal, crea-lokaal en de kinderopvang. Op de eerste verdieping bevinden zich beide bovenbouwen, de bibliotheek en de lerarenkamer.De basisscholen zijn open van opzet en kennen geen klaslokalen. De ruimte is flexibel indeelbaar door schuifwanden die aansluiten op vrijstaande functionele kernen en stilteruimtes. Boven de overhoekse entree bevind zich de lerarenkamer die hier goed zicht heeft het schoolplein.


Het nieuwe IKC vormt een schakel tussen een drietal openbare ruimtes rondom het gebouw; een groen stadspark een sportveldje en een natuurlijk speelplein.Middelpunt van het park

Het IKC gebouw vormt de schakel tussen een drietal openbare ruimtes rondom het gebouw; een groen stadspark een sportveldje en een natuurlijk speelplein. Het gebouw is georganiseerd rondom een centrale ontmoetingsruimte waarvandaan publieke routes zijn ontworpen die dwars door het gebouw heen lopen en leiden naar de verschillende openbare ruimtes. Zo wordt de natuur als het ware naar binnen getrokken tot in het hart van het IKC. Hier ontstaat een natuurlijke plek voor ontmoeting tussen kinderen, ouders, leerkrachten en andere gebruikers van het gebouw. Dit zorgt voor een sterke binnen buiten relatie en maakt het gebouw een integraal onderdeel van het park. Drie herkenbare entrees met veel glas en een houten afwerking markeren de publieke route en geven het IKC een alzijdig karakter.

Project naam IKC Groenhouten
Typologie integraal kindcentrum
Locatie Leusden
Periode 2019-2022
Status gerealiseerd
Formaat 2.272 M2
Opdrachtgever stichting Voila Leusden
Fotografie ARX, Alfonso Wolbert