St. Jorisschool

Terborg

herbestemming
2017



wonen in een historische dorpsschool

Voor de herbestemming van dit karakteristieke schoolgebouw uit 1909 is gekozen voor een combinatie van doelmatige renovatie en een innovatief inbouwsysteem. De klaslokalen zijn gesplitst in telkens twee studio’s waar geprefabriceerde ‘functie kubussen’ in zijn geplaatst. Deze speciaal ontworpen blokken maken van een kale ruimte een woning door alle benodigde functionaliteiten te combineren. In elke kubus zit een badkamer en een keuken maar ook de benodigde gebouwinstallaties.

De speciaal ontworpen blokken maken van een kale ruimte een woning door alle benodigde functionaliteiten te combineren.



Herkenbaar als woongebouw én als voormalige school

De historische elementen zoals de smeedijzeren trap zijn hersteld en er zijn opvallende balkons toegevoegd die het complex herkenbaar maken als woongebouw. De vormgeving van de balkons verwijst naar de voormalige functie als school met woorden uit een ouderwets ‘leesplankje’.

De vormgeving van de balkons verwijst naar de voormalige functie als school met woorden uit een ouderwets ‘leesplankje’.



Project naam St. Jorisschool
Typologie Herbestemming
Locatie Terborg
Periode 2017
Status Gerealiseerd
Formaat 3 appartementen, 14 studio's
Opdrachtgever Wonion
Fotografie ARX