Houtkamp College

voortgezet onderwijs interieur
2020Houtkamp College

flexibel onderwijs

De middelbare school het Houtkamp College werkt met vier verschillende leergebieden: ‘Exact’, ‘Communicatie’, ‘Wereld’ en ‘Kunst, Cultuur en Media’. Binnen deze leergebieden staat flexibel onderwijs centraal, daarvoor is het meubilair flexibel toe te passen. Door gebruik te maken van verschillende opstellingen wordt samenwerken gestimuleerd, maar zijn ook andere werkvormen mogelijk. Zo kunnen leerlingen kiezen uit hoog of laag zitten, maar is het ook mogelijk om zowel in een grotere groep als in een klein clubje samen te werken.

Door gebruik te maken van verschillende opstellingen wordt samenwerken gestimuleerd


Houtkamp College

kleurrijke leergebieden

Elk leergebied springt eruit door een eigen kleurstelling, met een ‘marktkraam’ in diezelfde kleur. Deze zijn geïnspireerd op de oude Doetinchemse Houtkamp Hal, een markthal waar altijd veel bedrijvigheid heerste. In de ‘marktkraam’ wordt werk van de leerlingen tentoongesteld. Deze functionele meubels met persoonlijke tentoonstellingen brengen kleur in het gebouw en markeren de leergebieden waar samenwerken en persoonlijke initiatieven worden gestimuleerd.

Vier kleurrijke marktkramen markeren de leergebieden; Communicatie, Wereld, KCM en Exact


Houtkamp College

totaal ontwerp

Het interieur straalt geborgenheid uit, zo wordt de stap van groep 8 naar de middelbare school minder groot gemaakt. De basis bestaat uit veel licht, veel groen en mooie uitzichten naar de wijk rondom. Via de bewust heel neutrale en plantrijke algemene ruimtes bereik je de verschillende leerpleinen op de begane grond en eerste verdieping. Met het groen als verbinder, brengen deze leerpleinen kleur in het ontwerp. Zo vormt het interieur een geheel, maar heeft ook elk leergebied zijn eigen identiteit.


Project naam Houtkamp College
Typologie voortgezet onderwijs interieur
Locatie Doetinchem, Nederland
Omvang 3400 m2
Periode 2020
Status Gerealiseerd
Opdrachtgever Achterhoek VO
Fotografie ARX, Gispen | Fotografie Chris van Koeverden