ARX kantoor en woonhuis

Het ontwerp-uitgangspunt was: een architectenatelier en woonhuis met een laag energiegebruik en weinig onderhoud. De ligging van het pand (tegenover een park, naast een witte kubistische school en gymzaal), bepaalde het concept. Daarnaast is er veel aandacht besteed aan de lichtval en het uitzicht.


Het gebouw bestaat uit drie bouwlagen in 5 componenten. Twee massieve kubussen met slaap-, werk- en technische ruimten waartussen een lange glazen hal is gesitueerd waarin zich o.a. de woonkeuken bevindt. De hal geeft toegang tot een paviljoen-achtige woonkamer. Het vijfde element is de tekenkamer. De glazen hal is voorzien van een speciale beglazing tegen oververhitting waarbij elektrisch bediende dakluiken bij extreme hitte zorgen voor ventilatie. Door optimaal gebruik te maken van de warmte-instraling middels de positionering van ruimten en glasopeningen en de hoge isolatiewaarde van de buitenschil is het energieverbruik van het pand erg laag.